Salgstekster: Det handler ikke om dig

Skriver du salgstekster, så ved du sikkert udmærket, at dine tekster skal rettes mod din modtager. Alligevel handler alt for mange tekster fortsat om os, der skriver dem. Hvad gør dine?

Du ved, du har et problem, når du kan se din indsats tabe i værdi, eller, endnu værre, skubbe din modtager - og dermed potentielle kunde - væk.

Det er ikke ualmindeligt at skrive om sig selv, selvom vi gerne vil være interessante for nogle andre. Men det har et indbygget problem for dit salg.

Det behandler jeg her i artiklen.

Du får også 4 opmærksomhedspunkter til at skrive godt og salgsfremmende indhold. Brug dem eventuelt som en rettesnor til at gå eksisterende tekster igennem og til at udvikle nyt indhold.

Arbejder du med salg, så kender du formentlig til rusen efter at have landet en ny kunde eller modtaget en stor ordrer.

De boblende følelser af eufori driver jagten efter det næste salg, og hvor virksomheder ynder at tale om væksteventyr, når det går godt, så handler det for den enkelte om noget langt mere personligt: Oplevelsen af sejr.

De samme mekanismer er på spil ved manglen på salg. Her er lykkerus og triumf blot erstattet med frygten for ikke at slå til.

Måske det også er derfor, at balancen i salgsarbejdet kan være så svær at finde. Fordi vi har noget på spil.

Det kan der være en enorm drivkraft ved. Faren er dog, at vi ved følelser af begejstring eller frygt kommer til at tage afsæt i os selv og knap så meget fra dem, det hele handler om, nemlig vores modtagere.

Lad os springe direkte til eksemplerne:

1 ”Limited edition: En smuk, elegant midnatsblå kjole inspireret af den parisiske nat og klassiske sommerophold. Lanceres i dag og sælges, så længe lager haves

og ét mere:

2 ”Ny hjemmeside: Vi er glade for at kunne præsentere vores nye hjemmeside. Det er designet til at vise, hvad vi kan. Vores hjemmeside skal repræsentere vores design med feminine linjer og uventede, dristige maskuline detaljer” *

Kan du se det?

Hvis ikke, så stil dig selv spørgsmålet: Er det her viden, jeg kan bruge? Gør de to teksteksempler mig nysgerrig på mere?

For at pirre modtagerens interesse og købelyst, så vil de sjældent være nok. Havde vi nu som afsendere carte blanche til at skrive mere eller mindre upræcise salgstekster, ja, så kunne vi betragte vores tekster som en fri omgang.

Men sådan forholder det sig som bekendt langt fra. Og endnu engang vil jeg bede dig vende pilen mod dig selv og spørge: Hvor ofte beskæftiger jeg mig egentlig med noget, som ikke er interessant eller vigtigt for mig?

Hvad skal du så gøre?

Det skal jeg fortælle dig.

Det første råd handler om dit mindset. Det kan gøre din salgsindsats nemmere, og lyder:

1 Sælg mindre i dine salgstekster - det opbygger tillid

Arbejdet med salg handler først og fremmest om at turde træde væk fra salget – det gælder også på skrift. For det opbygger tillid.

Som forbrugere sænker vi derfor paraderne. Det siger ikke kun jeg ud fra erfaring. Det siger salgspsykologien også.

Det kan lyde kontraintuitivt, at træde væk fra salget, når det er salg, der arbejdes med.

Men tilgangen vil gøre det nemmere for dig at stille ind på din modtager og dermed opnå bedre resultater af din indsats.

Prøv at se det sådan her: Hvis ikke du vil sælge noget, hvad er der så at sige nej tak til?

Råd 2 & 3 handler om, hvordan du skriver godt og salgsfremmende indhold. Brug dem til at gennemgå og tilrette dit indhold og som redskab til at udvikle nyt.


2 Fokusér din kommunikation på det problem, du løser, og din modtagers fordel -husk, det handler meget lidt om dig

Vil du fortælle om dit ny hjemmeside, som i teksteksemplet herover, så kan du med fordel reflektere over, hvordan din modtager opnår fordele af den information.

Er der lavet forbedringer til shoppeoplevelsen? Måske hjemmesiden er udvidet med nye produkter eller services?

Du kan også spørge din modtager, hvordan han måtte opleve ændringerne til siden, og hvad han synes virker godt og mindre godt ved det ny design.

Har du derimod svært ved at se, hvordan dit ny hjemmesidedesign - eller enhver anden information - bliver interessant for din modtager, så overvej i stedet at holde den til intern glæde og brug.

Tag et kig på dine tekstproduktioner. Det kan være opslag på sociale medier, hjemmeside eller noget helt tredje og se, om fordelen for din modtager træder tydeligt frem.


3 Brug dine tillægsord med omhu og vær specifik

Problemet med tillægsord er, at de ikke giver et klart beskrivende billede af, hvad du som modtager kan forvente.

Ord som eksempelvis "smuk" og "elegant", som i teksteksemplet med kjolen, er det, der inden for kommunikation også kaldes for gummiord. De er postulerende og intetsigende og gør derfor intet godt for din tekst.

Arbejder du med produktbeskrivelser af eksempelvis kjoler eller andet tøj, så øger du modtagerrelevansen, hvis du erstatter dine tillægsord med specifikke, konkrete beskrivelser af tøjet.

Her kan du komme ind på:

- Label eller brandnavn

- Materialevalg og -fordele - er det åndbart, temperaturregulerende eller måske fleksibelt og blødt?

- Vaske- og plejeanvisninger – hvordan bevarer jeg udseende og holdbarhed?

- Egnethed - er materialet delikat eller slidstærkt?

- Pasform – er der tænkt i en særlig silhuet eller funktion?

Brug rådet til at gå dine tekster igennem og se, om der er indhold, du kan erstatte med et mere klart kommunikerende og faktuelt sprog.

#4 Vær visionær - kom med en sag

Brænder du for noget? Har du en sag, du arbejder for og værdier, du handler eller udvikler på?

I arbejdet med salg giver det dig et fortrin. For det er her, at lysten til at forbruge dit produkt eller din ydelse skabes.

Hvis ikke du i forvejen har en sag eller endnu er klar over hvilke værdier, du har, så spørg dig selv: Hvilken indflydelse vil jeg gerne have, og hvordan tydeliggør jeg det i mine handlinger?

Arbejder du med tøj eller design, som ved teksteksemplerne herover, så kan du udvikle dine tekstproduktioner inden for emner om eksempelvis produktion, samarbejdspartnere eller designnyheder og -inspiration.

Synes du, det er en stor mundfuld, så bryd det ned i mindre bidder og start med det, der synes nemmest at gå til. Sælger du produkter, så start eventuelt med dine produktbeskrivelser og brug råd 2 og 3.


Det var rådene herfra. God arbejdslyst.

* Produkttype og enkelte udsagn justeret fra originalteksten

Forrige
Forrige

Fra målgruppe til kunde: Sådan omdanner du dem